hem till elixir
 

Rekommenderade internetapotek

I en allt mer globaliserad värld uppstår en enorm mängd oseriösa sajter på internet som säljer läkemedel. Läkemedlen kan vara äkta, men också piratkopior eller i värsta fall bara tvättmedel. Försäljningen till Sverige är i 99 fall av 100 olaglig - antingen för att den sker utanför EU eller för att recept och läkarens namn inte tillgängliggörs för patienten/köparen.

Elixir har följt marknaden i många år och identifierat ett antal handelsplatser på nätet (de seriösa kallar sig inte internetapotek) som mäklar kontakten mellan dig, en EU-legitimerad läkare och ett riktigt apotek inom EU. Personerna bakom handelsplatserna är affärsmän som vill tjäna pengar, men som också inser att det säkraste sättet att göra det är att inte tumma på medicinernas och leveransernas kvalitet.

Här presenterar jag de handelsplatser som är säkra i den farliga djungel som läkemedelsköp på internet innebär.


Elixir Plus
2011 kunde Elixir presentera ett unikt samarbete med en av de firmor vi följt en längre tid - brittiska Hexpress som har ett antal olika sajter.

De har skapat en speciellt "konsultationsrum" på hexpress.net för Elixirs användare. Elixirs krav på att patienten ska få recept med förskrivande läkares namn tillgodoses i detta konsultationsrum. Därmed uppfylls samtliga svenska lagrum för privat införsel av läkemedel (se läkemedelsverkets bestämmelser).

Hexpress är stora och etablerade och Elixir har haft kontakt med dem sedan mitten av 00-talet. Det som började med HealthExpress.co.uk har fortsatt med flera andra varumärken, exempelvis Euroclinix. De har numera också svenska anställda vid kontoret i London och kan därmed verka på samma kulturella plan som vi. På detta sätt har de fått förståelse för flera delar av trygghetsproblematiken.

Jag är stolt över Elixir Plus. Det är delvis tack vare Elixir som dessa handelsplatser har utvecklat sina rutiner (jag har villkorat samarbetet) och jag har sett hur Hexpress' marknadsplatser blivit allt mer etablerade och mogna med åren. Jag vågar därför påstå att riskerna med ett läkemedelsköp via Elixir Plus är i princip noll förutsatt att du fyller i onlinekonsultationen sanningsenligt, läser på och tar det försiktigt med läkemedlet.

Läkemedelsleveransen sker av säkerhetsskäl med budfirman UPS som leverar dagtid. Det går inte att se på leveransen vad paketet innehåller. Det går att ange alternativa leveransadresser eller komma överens om en upphämtningsplats.EUROCLINIX
Detta är en svenskspråkig sida från gänget bakom hexpress.net. Euroclinix har i princip samma säkerhet som Elixir Plus, men erbjuder några läkemedel som jag har valt bort samt har en annan tonalitet på sajten.

Euroclinix är ett bra och säkert alternativ för svenskar som har läst på och vet vad de vill ha. Främst för att de uttrycker sig på svenska vilket kan hjälpa mot språkförbistring.

Hexpress.net huserar i London och har svensktalande anställda. Hela verksamheten ligger nära den svenska på det kulturella planet, vilket också gör att jag rekommenderar dem. Ledningen har iallafall tidigare haft en tydlig indisk koppling.

De har numera ett helt eget apotek som är registerat och godkänt i Storbrittannien. De har också egna läkare. För några år sedan var de mer av en handelsplats som använde sig av redan etablerade apotek och tillfälliga läkare. Med åren har de mer och mer kommit att likna en "onlineklinik".

Euroclinix har gått med i Trustpilot som är ett system för tredjepartskontrollerade användarrecensinoner. Man kan visa på mängder av nöjda svenska kunder på det sättet, vilket ytterligare förstärker deras trovärdighet.

Som vanligt gäller att när du får ett läkemedel via onlinekonsultation så krävs yttersta försiktighet och noggranna studier av läkemedlet samt uppmärksamhet på egna reaktioner i samband med ev. användande. Euroclinix levererar med kurir, dvs du måste skriva på när budet kommer till den adress du specificerar alternativt göra upp med budfirman om att hämta paketet.
121DOC
121doc kallar sig onlineklinik och inte internetapotek. De visar därigenom att de inte befattar sig med den riskabla läkemedelsdistributionen utan låter denna skötas av stora och erfarna apotekskedjor. Som onlineklinik kopplar de ihop patient, läkare och apotek och skapar en kedja för säker förskrivning av receptbelagda läkemedel.

121doc drivs på ungefär samma sätt som Hexpress och faktum är att de båda företagen har en relation även om de är skilda verksamheter.

121doc var först med att erbjuda svenska marknaden recept och läkarnamn.
GOLDPHARMA
Goldpharma startade 2005 och man har till skillnad från de andra ett apoteksliknande utbud. Här finns även massor av receptfritt och naturläkemedel. Sajten är inte säljande utan mer lik en databas över en mängd olika läkemedel. Därmed bryter man inte mot de regler för marknadsföring som finns i många länder. Inget säljsnack, vilket är positivt, men inte heller någon som helst information om läkemedlet av rädsla för att bryta mot någon regel, vilket är negativt.

2011 mötte Goldpharma motstånd i form av en samlad myndighetsaktion som inbegrep bojkott från kontokortsföretag, Läs mer om vad som hände. Goldpharma avbröt under en tid helt och hållet sin verksamhet och begränsade den till naturläkemedel. Sommaren 2012 erbjuder Goldpharma återigen receptbelagda läkemedel. Observera dock att man måste söka efter dessa i rutan högst upp till höger. De marknadsförs inte via menyerna som endast består av receptfritt och naturläkemedel.

Goldpharma litar helt och fullt på att de läkare som är kopplade till tjänsten gör en korrekt bedömning och patienterna kan ta till sig den information de får sig tillskickade tillsammans med läkemedlet. Konsultationsprocessen är omfattande. Bland annat finns det flera fält där man som patient får skriva fritt.

Den stora fördelen med Goldpharmas konsultation är att du kan skriva fritt om dig själv och skriva på svenska. Dock är det ingen svensk läkare som gått över gränsen och börjat skriva ut internetrecept utan en tysk läkare som kan danska. Han förstår svenska och i de fall något är oklart brukar han höra av sig med följdfrågor.

Sålunda har Goldpharma den mest omfattande konsultationen jämfört med andra apotek där det är oklart om informationen ens läses. Detta är positivt.

Goldpharma har ett nätverk med EU-läkare och EU-apotek, men exakt vilka får jag inte veta, eftersom de anser detta vara affärshemligheter. Enligt Goldpharma får man som kund heller inte doktorns namn, men på uppmaning kan man få hela receptet skickat till sig som pdf-fil. Detta sker exempelvis i de fall tullen vill att man visar upp ett recept. Lagligheten i förfarandet är därmed 100-procentig.

Tidigare bifogade man automatiskt hela receptet med doktorns namn, men det slutade man med eftersom "patienterna då började ringa denna doktor om en massa andra problem och läkemedel". Detta är typiskt och illustrerar skillnaden mellan att beställa på nätet och att göra ett personligt läkarbesök. Du står ensam på nätet. Doktorn tar inget ansvar för dig. Du måste själv ta ansvaret och läsa på extremt noga och vara mycket, mycket försiktig.

Goldpharma har i högre grad än konkurrenterna förmått att beskriva vad det här handlar om. De försöker inte pracka på någon läkemedel via glassiga sajter. Vad de gör är att agera mellanhand mellan dig, doktorn och apoteket. De beskriver på sajten hur de tänker och det känns som det mest rimliga och sanningsenliga upplägg jag sett. De har också god ordning på sin verksamhet. Därför rekommenderar jag dem starkt med en kraftig uppmaning att läsa på och vara försiktig med beställda mediciner.

Goldpharma skickar medicinerna i ett vanligt kuvert som kommer till din brevlåda alternativt hämtas ut på posten.
EURODRUGSTORE
Eftersom de fullt lagliga konsultationerna för närvarande är begränsade till ett mindre antal läkemedel letar jag kontinuerligt efter andra möjligheter. Det finns ett värde i veta att möjligheterna existerar. I vissa fall kan fördelarna för individen uppväga riskerna. Då Goldpharma kastade in handduken ser jag i dagsläget endast en annan realistisk möjlighet att gå vid sidan av svensk sjukvård. Eurodrugstore uppfyller endast delvis den svenska lagstiftningen och du agerar här på egen risk.

  • Eurodrugstore säljer många generiska läkemedel som inte är godkända i Sverige. Du bör dock hålla dig till de varianter som är godkända i Sverige (kolla varumärket på fass.se). Däremot är den huvudsakliga generiska tillverkaren Cipla stora i Indien och de analyser som gjorts av deras läkemedel internationellt visar att allt är grönt. Anledningen till att Cipla tillverkar exempelvis kopior på Cialis (tadalafil) är att indiska patentmyndigheter har vägrat många stora läkemedelsbolag att registrera patent på sina aktiva ingredienser.
  • De har en form av onlinekonsultation, men inte något receptförfarande. Tvärtom kräver de att man skickar in recept på de engelskspråkiga sidorna. Om du vill beställa ändå ska du välja den svenska flaggan på beställningssidan. Då försvinner kravet på eget recept.
  • Personligen gör jag bedömningen att de handlar med äkta läkemedel och beställningar kommer bevisligen fram. Jag misstänker att de sitter på Cypern och får regelbundna leveranser från Indien. Förfarandet kan inte klassas som helt lagligt av svenska myndigheter. Däremot torde lagbrottet ha mycket liten betydelse och i praktiken tror jag att tullen släpper igenom försändelsen om den innehåller ett läkemedel som är godkänt i Sverige och som inte är narkotikaklassat.


(sidan uppdaterad juni 2012)Det finns förstås fler handelsplatser än de jag har räknat upp, men det är inte så många av dem som tagit den professionella höjd som dessa. I själva verket finns en uppsjö av uppenbart riskfyllda sajter. Här har jag skrivit några tips om hur du kan bedöma ett onlineapotek.


Rekommenderade handelsplatser för hälsokost


HEALTHMONTHLY
HealthMonthly är en brittisk firma med ett enormt utbud och med mycket bra priser. Delvis beror detta enligt dem själva på att de är baserade på kanalön Jersey och att de därmed åtnjuter skatteförmåner.

Framförallt amerikanska kosttillskott håller en mycket bra prisnivå jämfört med tillskott som har producerats i Norden. Detta beror på att den amerikanska marknaden är stor och att företag som Swansons tillverkar enorma kvantiteter. Detta kan du dra fördel av genom att beställa på nätet istället för att plocka på hälsokosthyllan.

HealthMonthly har en lättnavigerad sajt som är inriktad på att sälja produkter på dess egna meriter, man försöker alltså inte fylla på med säljsnack annat än den tillverkaren av kosttillskottet står för. HealthMonthly har välkända amerikanska varumärken som inte finns på andra håll i Europa.

Omdömena om webbutiken är oftast positiva och eftersom handelsplatsen är så stor och etablerad är riskerna för dig som handlar mycket små.

HealthMonthly levererar från Storbritannien och eftersom man arbetar inom EU finns det inga specifika restriktioner för dig som därmed importerar kosttillskott till Sverige.

Priserna är mycket lägre än i svenska hälsokostbutiker. Däremot kostar frakten runt en hundring, så tänk på att beställa rejäla kvantiteter. Även vid större leveranser går inte fraktkostnaden upp nämnvärt. Leveransen kommer oftast inom 2-3 dagar via budfirman DHL som levererar vid dörren.