Så smittas du av borrelia

Om du får vissa symptom efter ett fästingbett kan du ha fått borrelia. Symptom det kan röra sig om är hudrodnad, huvudvärk och feber. Det är viktigt att du kontaktar vården för behandling om du misstänker att du har blivit smittad.

När en fästing biter sig fast på dig och suger blod kan du smittas av borrelia. För att du ska få borrelia behöver fästingen sitta fast på din kropp i minst 24 timmar. Fästingar kan bära på bakterien som orsakar borrelia redan från födseln. Om du tror att du har fått borrelia kan du gå in på doktor.se/fakta-rad/borrelia/ och läsa mer. Där kan du få all information du kan tänkas behöva om borrelia.

“Inkubationstiden varierar från tre dygn upp till månader beroende på symtomen.” Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Vanliga symptom

Ungefär hälften av alla som drabbas av borrelia får en röd fläck runt bettet. Rodnaden kan sprida sig och bli större. Andra symptom är huvudvärk, feber och frossa, känselbortfall, stelhet i nacke och värk i kroppsdelar som rygg, nacke, armar eller ben. Om borrelia inte behandlas kan fler symptom uppkomma inom några månader. En del som får borrelia får ibland inga symptom alls. Tänk på att du kan smittas i hela Sverige eftersom fästingarna har spridit sig norrut.

Antibiotika gör dig frisk

Eftersom borrelia är en bakterieinfektion behandlas den med antibiotika. Det pågår forskning för att hitta ett bra vaccin mot sjukdomen. Svårigheten med vaccinet är att det finns flera olika varianter av borreliabakterien.